WE LIKE IT LIKE THAT. THE STORY OF THE LATIN BOOGALOO

  • 12/12/2019
  • 19:00h.
  • Teatre Jesús Concernau del Centre Cultural

In-Edit On Tour

WE LIKE IT LIKE THAT. THE STORY OF THE LATIN BOOGALOO


Director Mathew Ramirez Warren
United States / 78 min. / 2014 / English

Li podeu dir boogaloo, bogaloo o bugalú. Però si sona aquesta barreja de ritmes afrocubans i soul ningú pot deixar els malucs quiets. Ni ara ni el 1967, quan va triomfar a Nova York, quan competia amb els Beatles i quan totes les bandes llatines de la ciutat dels gratacels van fer de “boo-ga-loo” el seu crit de guerra. Però igual que va aconseguir l’èxit, el va perdre, desbancada per una nova moda que tampoc deixava parar quiets els peus. Aquest documental, que pren el seu nom d’un dels grans èxits del gènere –I like it that, que el 1967 va enregistrar la banda de Pete Rodríguez-, ressegueix l’ascens i la caiguda d’una música que encara molts es pregunten en mans de qui va morir. Seria, potser, de la salsa?

El director d’origen porto-riqueny Mathew Ramirez Warren barreja a We like it like thatThe story of the Latin Bogaloo imatges en blanc i negre de la ciutat de Nova York amb els temes de Johnny Colón, de Joe Bataán o del sextet de Joe Cuba; recupera actuacions i entrevista a alguns dels músics que són testimoni de l’època però no només per parlar del triomf d’aquest ritme sinó també per conèixer com es vivia en aquells barris de la ciutat on les famílies d’origen llatí convivien amb les afroamericanes i com els seus sons es van anar fusionant en unes cançons que tant podien parlar anglès com espanyol.

El bugalú va morir el 1969. De manera sobtada i misteriosa. L’últim any de la dècada dels seixanta, l’heroïna havia començat a envair els barris llatins on tantes nits de festa i ball s’havien viscut. En aquells temps, que ja eren temps de psicodèlia, no només el bugalú va desaparèixer de les ràdios, sinó que alguns nouvinguts a l’escena musical —com Héctor Lavoe— es permetien menysprear-lo en les seves cançons. I és que a la ciutat havia aterrat la salsa, i la brillantor de les seves noves estrelles (Lavoe juntament amb Celia Cruz, Cheo Feliciano o Rubén Blades) va anar esmorteint la llum de les que abans havien triomfat.

Adquireix la teva entrada gratuïta aquí.

  • 12/12/2019    19:00h.
  • Teatre Jesús Concernau del Centre Cultural