TURIA

  • 12/04/2018 al 12/05/2018
  • Sala d'exposicions del Centre Cultural
TURIA

A càrrec de Juan Margolles


ART PHOTO BCN – FESTIVAL DE FOTOGRAFIA EMERGENT DE BARCELONA 2018

El treball de Juan Margolles explora les ciutats com un espai de reflexió, donant protagonisme als elements naturals que conformen el seu entorn immediat.

 

En els últims 100 anys els canvis en la fisonomia dels rius a la penísula han estat vertiginosos, motivats per noves necessitats demogràfiques i industrials i afavorits per un interès polític que va promoure grans projectes arquitectònics com a símbol de poder i progrés.

Al riu Túria, algunes d’aquestes transformacions han estat extraordinàries, i l’han convertit en testimoni i protagonista, a manera de línia de temps, des del seu naixement fins a la desembocadura, dels models polítics, els canvis econòmics i el desenvolupament social esdevinguts en la història contemporània de tota la regió.

Situat en Est de la península ibèrica, el riu Túria neix a la serra i recorre un entorn rural entre llogarets i pobles. Aigües avall es troben els seus dos grans embassaments, construcció fetitxe que va caracteritzar tot el període franquista. Ja a la ciutat de València, en els anys 60 la seva llera va ser desviat pel sud deixant a la capital del Túria sense el seu riu. En l’actualitat, un zoològic, camps de futbol, ​​un teatre per a òpera i l’aquari més gran d’Europa, s’articulen sense complexos sobre l’antiga llera que travessa la ciutat per “desembocar” a La Ciutat de les Arts i les Ciències, un complex arquitectònic d’estètica futurista i dimensions faraòniques que completa l’extraordinària metamorfosi del paisatge.

Per les seves característiques, el riu Túria s’ofereix com un espai per a la reflexió i resumeix com cap altre la idiosincràsia de tot un poble, reflecteix encerts i fracassos, somnis, complexos, misèries i riqueses. Aquí, el poder polític ha determinat el concepte contemporani de progrés i el riu es presenta, ja no com a metàfora sinó com a evidència de canvi constant; una estranya condició que convida als seus pobles a assumir un passat desdibuixat, a un present desconcertant i un futur incert.

Exposició inclosa al Festival de Fotografia Emergent de Barcelona, Art Photo BCN en aquesta edició 2018.

Inauguració dijous 12 d’abril, 19.30h

 

  • 12/04/2018 al 12/05/2018
  • Sala d'exposicions del Centre Cultural