RASTRES-ARGELERS

  • 29/11/2019
  • 21:00h.
  • Teatre Jesús Concernau del Centre Cultural
RASTRES-ARGELERS

A càrrec de Aina Huguet i Bàrbara Roig

Només hi havia sorra de platja. I aigua de mar. I desesperació. I por. I gana. I ràbia. I 100.000 persones que ho havien deixat tot enrere i ja no tenien res. Només la por, la gana i la ràbia.

Així era el camp de concentració que el Govern francès va construir a la platja d’Argelers per rebre una part important del mig milió de persones refugiades que van fugir d’Espanya quan va acabar la Guerra Civil. Soldats, sí. Però també ancians. I infants. I dones. Alguns havien perdut la guerra, altres ni tan sols l’havien lluitada, però tots estaven vençuts, derrotats, abatuts…

A l’escenari podrem retrobar ara els rastres de dues d’aquelles dones, dues dones escrites a partir de moltes, dipositàries de les paraules de moltes. Dues dones dibuixades per Aina Huguet a partir dels testimonis que han quedat de les dones que hi van ser. Dues dones que no tenen res a veure l’una amb l’altra, res més que la guerra, la fugida i Argelers. Dues dones que són dues cares de les moltes que sempre té un conflicte.

Rastres_Argelers és un text construït per Aina Huguet a partir dels molts testimonis que ha trobat, en biblioteques i arxius, del que hi van viure milers de dones; és un text que neix de la necessitat de recordar, de la voluntat de no perdre el passat, de la determinació de no deixar que ningú oblidi que aquella platja que cada estiu s’omple d’estiuejants satisfets va viure, només fa 80 anys, negada de plors, asfixiada de ràbia i ofegada per 100.000 cossos que no tenien pa per calmar la gana, ni aigua per saciar la set, ni esperança per fer callar la por.

Al acabar l’obra…

Monòleg: Argelers – Grècia. Refugiats d’ahir, refugiats d’avui

Col·loqui postfunció teatralitzat que comptarà amb la participació de l’actor Ahmad Alhamsho, refugiat sirià als camps de Grècia. Interpretarà un monòleg sobre l’experiència de l’espera i l’abandó de viure en un camp de refugiats, i després podrem xerrar amb el propi Ahmad i amb les actrius de l’obra, sobre la similitud d’històries. Diverses generacions i diferents
territoris, però la mateixa història: persones obligades a marxar de casa seva per una guerra. Aquells que van fugir a Argelers, els nostres avis o besavis, ara són els nostres veïns i veïnes.

L’Ahmad és un refugiat sirià que porta dos anys vivint a casa nostra però ha hagut de passar gairebé dos anys més al camp de refugiats de Nea Kavala (nord de Grècia). Va haver de marxar de casa per fugir d’una guerra que, avui en dia, segueix sense entendre.

Biografia

Ahmad Alhmasho (Síria. 1992) – S’ha format com actor a Damasc i al Col·legi del Teatre de Barcelona. Com a actor a televisió, ha participat en la sèrie Si no t’hagués conegut mai de TV3, i en l’última pel·lícula de Ramon Térmens, La dona il·legal. En teatre ha participat en els espectacles Oi neoi (Festival Grec 2019), Emocions de guerra (Mercat de les Flors), Històries trencades (Teatre Principal de Badalona), You say you want a revolution d’Helena Tornero, dins del cicle En procés (Teatre Lliure), i Trees never get tired (Teatre Municipal de Polykastro, Grècia). Ha
col·laborat i assessorat en el procés de creació amb la seva pròpia experiència a l’espectacle de Maremar de Dagoll Dagom (Teatre Poliorama).


Espectacle dins el cicle Barcelona Districte Cultural

Entrada gratuïta. Adquireix la teva entrada gratuïta aquí.

  • 29/11/2019    21:00h.