LISBON BEAT

  • 27/02/2020
  • 19:00h.

In-Edit On Tour

LISBON BEAT

Rita Maia, Vasco Viana / Portugal  / 2019 / Portuguese

 

Retrat coral de la música dels afrodescendents de l’extraradi de Lisboa. Una vigorosa barreja de kuduro, funaná, afrohouse, batida, trap i orgull de barri que vindica l’aportació cultural de les persones amb arrels a les excolònies portugueses.

Els “bairros de lata” eren les extensions de xaboles on es van anar assentant centenars de milers de migrants arribats a Lisboa des de les excolònies africanes després que aquestes s’independitzessin de Portugal a mitjans dels 70. Desmantellats als 90, els seus habitants van ser reallotjats en nous barris als marges de la ciutat, sense pràcticament serveis públics. Aquest film ens porta a aquells barris perifèrics per conèixer les músiques d’arrel africana, de la més folklòrica a la més electrònica i urbana, que hi fan diverses generacions amb orígens a Angola, Sao Tomé i Príncipe, Cap Verd, Moçambic o Guinea Bissau. Amb la mirada posada en el factor social (racisme institucional, problemes d’identitat dels nascuts en sòl portuguès), visitem festes de carrer, estudis i sales de concerts acompanyats per col·lectius electrònics com DJs do Ghetto i el segell Principe, rapers com MC Vado Màs Ki Às o MC Pempas i el productor Dr. Délio Beats. Entenem així l’evolució recent de l’afrohouse, el rap crioll, la batida o el trap que expressen la ràbia i els anhels del gueto. El vessant tradicional també té el seu lloc a través de Wilson Vilares, que va passar de militar al techno a aixecar el segell CelesteMariposa i recolzar veterans com Chalo Correia o Julinho da Concertina. Entre tots, conformen el potent i apassionat ritme de l’extraradi de Lisboa, que clama pel seu reconeixement.

Durada: 66′

Entrada gratuïta. Adquireix la teva entrada gratuïta aquí.

 

▶▶  Al acabar la projecció  del documental seguirem amb una sessió DJ i audiovisuals sobre música de Cap Verd, en especial ritme del ferro i Funaná ◀◀

DJ – Ana de Sousa

Audiovisuals – Rui Milagre

Ana de Sousa (PT) dirigeix el programa de ràdio Sons da Lusofonia a ràdio Ciutatvella. Selektora de música dels paisos de parla portuguesa, vindrà acompanyada dels visuals de Rui Milagre (PT) per a una sessió dedicada a la música de Cap Verd, en especial al ritme del ferro i de la gaita del Funaná.